Kuchnia

Desery

SKARBIEC KULINARNY: Muffiny Z Jagodami/Borówkami Amerykańskimi

Składniki:
110 g masła
65 g cukru
3 duże jajka
110 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g jagód/borówek amerykańskich



Przygotowanie:
Do miski włożyć masło oraz cukier.
Utrzeć razem ok 3 min., aż masa stanie się jasna i puszysta.
W oddzielnym naczyniu utrzeć jajka do momentu, kiedy zmienią kolor na jaśniejszy i staną się puszyste.
Stopniowo dodawać jajka do masy z masłem i cukrem, stale miksując.
Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pozostałych składników w misce.
Wymieszać łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji.
Dodać umyte i osuszone jagody/borówki, pozostawiając 1. garść na wierzch ciasta.
Wymieszać, aby składniki połączyły się i równo rozłożyły po całej powierzchni.
Schłodzić przez min. 1 godz. (nie widziałam takiej konieczności, ale schodziłam ciasto).
Nakładać ciasto do papilotek na wysokość 3/4 lub bezpośrednio do foremek silikonowych na wysokość 2/3 tak, aby w dwóch przypadkach powstało nie więcej niż 12 muffinów.
Na wierzch każdego ciasta muffinowego lekko wcisnąć pozostałe borówki (tj. ok. 2 szt.).
Rozgrzać piekarnik do 180*C.
Piec muffiny 20-25 min. do momentu nabrania przez muffiny złotego koloru (włożyć patyczek do środka muffiny i jeśli patyczek jest suchy, ciasto jest gotowe).
Uchylić drzwiczki piekarnika.
Muffiny wyciągnąć z piekarnika po ok. 3 min. po upieczeniu.
Ostudzić na kratce.
W razie nie skonsumowania wszystkich w dniu upieczenia, przechowywać muffiny w zamkniętym szczelnie naczyniu, co przedłuży ich świeżość.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation