Kuchnia

kulinaria

Zupa rybna po marokańsku

Składniki:

400 g ryby morskiej (dorszy karmazyn, dorada)
1 cebula obrana i naszpikowana 4 goździkami
4 zmiażdzone ząbki czosnku
sok z 1 cytryny
4 łyżki oliwy
1 łyżka mąki
bouąuet garni (kolendra, tymianek, koper włoski i liść laurowy)
2 małe czerwone, ostre papryczki
7/2 łyżeczki harissy
szczypta szafranu
sól

Ryby sprawić, wyfiletować, umyć, osuszyć i pokroić na małe
kawałki.
W rondlu zagotować 1 i 1 /2 1 wody, dodać oliwę, naszpikowaną goździkami cebulę, bouquet garni, papryczki, szafran i harissę. Gotować 20 minut, po czym dodać pokrojoną w kawałki rybę. Gotować dalsze 15 minut.
Z garnka usunąć cebulę i bouquet garni, po czym ostrożnie wyjąć kawałki ryby. Obrać je z resztek ości i wrzucić ponownie do wywaru, który przez cały czas powinien stać na ogniu.
Mąkę rozprowadzić niewielką ilością wody, a następnie, ciągle mieszając, połączyć z zupą. Dodać zmiażdżony czosnek oraz sok z cytryny, ewentualnie dosolić.
Podawać bardzo gorącą, z grzankami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation