Kuchnia

Moje kuchcikowanie

Tarta czekoladowa Jamiego Olivera
skladniki na ciasto:

320 g masla
220 g cukru
szczypta soli
560 g maki pszennej, przesianej, dodatkowo troche do podsypania
dowolnie: skorka otarta z 1 pomaranczy
3 duze jajka
60 g kakao w proszku

wykonanie:

Forme do tarty z wyjmowanym dnem o srednicy okolo 28 cm posmaruj odrobina masla.
Maslo utrzyj z cukrem i sola, a nastepnie polacz z maka, skorka z pomaranczy, jajkami oraz kakao. Mozesz wymieszac recznie lub w malakserze. Kiedy bedzie mialo konststencje grubej bulki tartej, szybko zagniec ja rekoma, , uformuj kule i wloz do lodowki na przynajmniej godzine. Po wyjeciu z lodowki rozwalkuj ciasto, wyloz nim forme i wstaw na pol godziny do zamrazalnika.

Rozgrzej piekarnik do temp 180 st C, wstaw ciasto i piecz przez 12-15 minut, wyjmij ciasto i zmniej temp do 170 st C.

Nadzienie:

200 ml pelnego mleka
560 ml smietany kremowki
65 g cukru pudru
350 g gorzkiej czekolady - polamanej
2 duze jajka


Aby przygotowac nadzienie, wlej do rondla mleko i smietane, wsyp cukier a pozniej doprowadz do wrzenia, czesto mieszajac. Zdejmij z ognia i wrzuc czekolade. Mieszaj az czekolada sie rozpusci.Dodaj jajka, ponownie wymieszaj. Wlej nadzienie do dzbanka. Podpieczony spod tarty wstaw ponownie do piekarnika, ostroznie wysun poleczke na ktorej stoi ciasto, wlej pomalu nadzienie i wsun ponownie, delikatnie, do piekarnika. Piecz 15 minut. Pamietaj, ze po wyjeciu z piekarnika nadzienie nie powinno byc twarde - stwardnieje przy studzeniu.

Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation