Kuchnia

Kluski Pierogi

Pierogi z dynią i kozim serem

Ciasto
mąka pszenna tortowa 600g
żółtko 1 szt.
szklanka ciepłej wody ok. 270ml
sól szczypta
miękkie masło 100g
Farsz
obrana, oczyszczona dynia 600g
świeży kozi twaróg 300g
cukier z prawdziwą wanilią (lub wanilinowy) 4 łyżki

Wiele osób boi się koziego twarogu, ale są to obawy zupełnie bezpodstawne. Świeży twaróg z dobrego i sprawdzonego źródła nie kwasnieje, ani nie śmierdnie po ugotowaniu, jest po prostu przepyszny!

Dynię pokroić w kawałki i ugotować do miękkości, odsączyć na durszlaku, a kiedy troszkę przestygnie, przecisnąć przez praskę albo rozgnieść widelcem.

Ser wymieszać z cukrem waniliowym, dodać do niego masę dyniową i dokładnie wymieszać, odstawić, żeby masa ostygła.

Z podanych składników wyrobić miękkie, elastyczne ciasto, zawinąć je na około 10 minut w folię i odstawić, będzie się łatwiej rozwałkowywać.

Ciasto rozwałkowywać na cieniutkie placki (około 2mm). łatwiej jest zrobić tak, by na brzeg ciasta nakładać farsz, zakładać brzeg ciasta i wycinac pierogi szklanką lub specjalnym wycinakiem.

Pierogi układać na posypanym mąką blacie. W dużym garnku zagotować osoloną wodę z olejem. Kiedy woda się zagotuje, delikatnie wkładać po kilka pierogów, zamieszać. Kiedy wypłyną na powierzchnię, gotować jeszcze około 4 minut.

Ugotowane pierogi wyjmować łyżką cedzakową do miski z zimną wodą. Podawać od razu, można ze śmietaną kwaśną lub bitą.

Jeżeli ktoś chce pierogi przechowywać, należy po wyjęciu z miski z wodą przekładać je do dużej miski, lekko przelać olejem i delikatnie, ale dokładnie wymieszać, żeby się nie sklejały.

Z takiej porcji wychodzi około 40-50 pierogów.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation