Kuchnia

kuchennie

Nalewka miętowa


Mięta to dobrze znane ziele o silnym balsamicznym zapachu. Liście zbiera się w czasie kwitnienia od czerwca do sierpnia. Zawierają olejek eteryczny i mentolowy, garbniki, kwasy organiczne, związki pektynowe i sole mineralne. Nalewka miętowa uspokaja bóle i silnie pobudza do czynności niemal wszystkie części organizmu. Stosowana przy dolegliwościach żołądkowych - głównie niestrawności i wzdęciach. Świeżo zebrane młode liście mięty (dwie duże garście) zalać litrem wódki (70 proc.) zrobionej ze spirytusu. Przez miesiąc trzymać w ciepłym, ale nie słonecznym miejscu w szczelnie zamkniętym słoju. Po tym czasie zlać i przefiltrować. Trzymać w dobrze zamkniętych butelkach. Stosować od pięciu do dwudziestu pięciu kropli na łyżeczkę do herbaty cukru lub mały kieliszek
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation