Kuchnia

Przekąski i sałatki

Sałatka z kalafiorem

Składniki:
sałatka

2 średnie pomidory
1 średniej wielkości kalafior
pół szklanki oliwek (pomieszane czarne i zielone)
2 jajka
pół puszki kukurydzy
sos
2 łyżki musztardy
1 łyżka majonezu
90ml jogurtu naturalnego
łyżka miodu
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
Kalafiora obieramy, myjemy i dzielimy na mniejsze części. Gotujemy na parze,tak aby nie był zbyt miękki, ponieważ może się rozlatywać. Po ugotowaniu odstawiamy do wystygnięcia.
W tym samym czasie wstawiamy wodę i i gotujemy jajka na twardo.Gdy się ugotują zalewamy zimną wodą i obieramy ze skorupki. Kroimy w grubą kostkę.
Pomidora myjemy (można sparzyć skórkę i obrać) i kroimy w kostkę. Oliwki przekrawamy na pół. Kukurydzę odsączamy z zalewy.
Wszystkie składniki wrzucamy do jednej miski.
Składniki na sos mieszamy ze sobą i polewamy sałatkę. Wszystko ze sobą mieszamy i wstawiamy do lodówki na 30 min, aby sałatka doszła do siebie lub jemy natychmiast.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation