Kuchnia

Kulinarnie: Dżemy

Dżem rabarbarowy

1 kg. rabarbaru
1 kg. cukru
1 laska wanilii
Wykonanie: Rabarbar umyć, zdjąć skórkę. Pokroić na kawałki nie większe niż 1 cm. Zasypać cukrem i zostawić na 12 godzin. Najlepiej po prostu zostawić go na noc. . Przełożyć do garnka, wrzucić pokrojoną wanilię i smażyć 25 minut. Przełożyć do słoiczka i odwrócić do góry dnem.

Ja dodatkowo, z drugiej porcji robię coś co przypomina nieco konfiturę, lub bardzo gęste powidła. Sposób przyżądzenia jest identyczny jak w przypadku dżemu, ale owoce smażę trochę dłużej-nawet do godziny. Taka konfiturka dobra jest do ciast lub półkruchych ciasteczek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation