Kuchnia

Konfitury przetwory

Dżem truskawkowy z mango - przepis

Składniki:

truskawki 500 g
mango 560 g
cukier żelujący 1000 g
cytryna 160 g

Dżem truskawkowy z mango (przepis własny)
Składniki na 4 słoiczki o poj. 340ml
500g truskawek
2 dojrzałe owoce mango
1000g cukru żelującego 1:1
1 cytryna

Truskawki myjemy pod bieżącą wodą i usuwamy szypułki. Duże owoce kroimy na cztery części. Przekładamy do rondla. Obieramy mango, usuwamy pestkę, a miąższ kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny i dodajemy do truskawek. Mieszamy, posypujemy cukrem i odstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki. Rano całość miksujemy. Stawiamy na gazie i podgrzewamy na małym ogniu do zagotowania. Zwiększamy płomień i gotujemy około 10 minut. Wylewamy kroplę na zimny talerzyk. Jeżeli zaraz zastyga dżem jest już dobry. Jeśli nie należy jeszcze chwilę podgotować. Gotowy dżem wlewamy do czystych wyparzonych słoików i zaraz zamykamy. Stawiamy do góry dnem i zostawiamy do wystudzenia. Wynosimy do chłodnej piwnicy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation