Kuchnia

Ciasta - Rolady

Rolada cappuccino z bananami - Kobieta w INTERIA.PL

Składniki:


4 jajka
4 łyżki zimnej wody
210 g + łyżka cukru
75 g mąki
75 g maki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
8 płatów żelatyny
750 g śmietany kremówki
Opakowanie cukru waniliowego
3 łyżki cappuccino w proszku
4 banany
1 łyżka soku z cytryny
Wiórki czekoladowe do dekoracji

Przygotowanie:

Jajka rozdzielić. Białka z wodą ubić na sztywną pianę, pod koniec wsypać 150 g cukru. Kolejno dodawać żółtka. Mąkę wymieszać z mąka ziemniaczaną, kakao i proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać do ciasta. Masę nałożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blasze (ok. 23x38 cm), wyrównać. Piec w 200 st. C przez 10-12 minut.

Biszkopt wyłożyć na wilgotną ściereczkę posypaną cukrem, zdjąć papier, ostudzić.

Żelatynę namoczyć. Śmietanę ubić, dodając cukier waniliowy i 60 g cukru i cappuccino. Żelatynę odcisnąć, roztopić i dodać do śmietany. Połowę masy nałożyć na biszkopt, zostawić 1 cm wolnego brzegu. Banany obrać i skropić cytryną, ułożyć na masie. Biszkopt zrolować i posmarować resztą masy, odłożyć na 2 godziny w chłodne miejsce. Posypać wiórkami czekoladowymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation