Kuchnia

torty

Torcik z białej czekolady i kawy

40 g masła, plus dodatkowo do natłuszczenia
85 g białej czekolady, połamanej
125 g drobnego cukru
4 duże jajka, oddzielnie żółtka od białek
2 łyżki bardzo mocnej czarnej kawy
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
125 g mąki
wiórki z białej czekolady do dekoracji



polewa:

175 g białej czekolady, połamanej na kawałki
85 g masła
125 g creme fraiche (lub dobrej, tłustej, słodkiej śmietany)
125 g cukru pudru, przesianego
1 łyżka likieru kawowego lub bardzo mocnej czarnej kawy



Piekarnik nagrzewamy do 180 st C, natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 20 cm.
Masło i czekoladę umieszczamy w rondelku o grubym dnie, chwilę podgrzewamy (ok pół minuty) na bardzo małym ogniu, po czym wyłączamy gaz i mieszamy składniki aż do całkowitego rozpuszczenia.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy po łyżce cukru, dalej ubijamy, a potem po 1 żółtku, cały czas ubijając oraz kawę i ekstrakt z wanilii. Na koniec bardzo delikatnie mieszamy z przesianą mąką i rozpuszczoną czekoladą. Pieczemy ok 30 minut w nagrzanym piekarniku. Lekko studzimy, po czym wykładamy na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Przygotowujemy polewę. Czekoladę i masło umieszczamy w rondelku, lekko podgrzewamy, wyłączamy gaz i mieszamy aż do rozpuszczenia składników. Dodajemy śmietanę, cukier puder i likier kawowy. Schładzamy mieszając do czasu do czasu, aż masa zacznie gęstnieć. Biszkopt kroimy w poprzek na pół i przekładamy częścią kremu. Pozostały krem rozsmarowujemy na wierzchu ciasta i po bokach. Posypujemy wiórkami z białej czekolady.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation