Kuchnia

Kuchnia

Jagodowa miłość

Sernik na zimno z jagodami i jeżynami

Spód: 10 dag pokruszonych herbatników (najlepiej pełnoziarnistych)
1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
3 łyżki brązowego cukru
szczypta soli
5-7 łyżek stopionego masła
kilka kropli olejku waniliowego
Masa: 1 torebka żelatyny (50 g, w razie upałów można użyć nieco więcej)
1/4 szklanki wody
35-40 dag śmietankowego twarożku naturalnego
1 szklanka śmietany (36%)
1 szklanka cukru
1 łyżka soku z cytryny
3 szklanki czarnych jagód
Wierzch: 1 szklanka śmietany (36%)
1 łyżka cukru
2/3 szklanki dżemu jagodowego
1 kg czarnych jagód i/lub dojrzałych jeżyn albo czarnych porzeczek

Robimy spód. Miksujemy ciastka, płatki, cukier i sól, dodajemy masło i olejek. Powstałą kruszonkę rozkładamy na spodzie tortownicy (25 cm), pieczemy 12 minut w temp. 180°C i studzimy. Robimy masę: żelatynę namaczamy w wodzie, po 10 min rozpuszczamy na małym ogniu i odstawiamy. Miksujemy twarożek ze śmietaną, cukrem i sokiem z cytryny. Dodajemy porcjami jagody i miksujemy dalej, aż masa będzie gładka. Nie przerywając miksowania, powoli wlewamy ciepłą żelatynę. Gdy składniki się połączą, rozkładamy masę na upieczonym spodzie, przykrywamy i wstawiamy na noc do lodówki. Gdy masa zastygnie, zdejmujemy brzegi tortownicy i przekładamy torcik na paterę. Ubijamy śmietanę z cukrem, rozsmarowujemy na masie jagodowej. Rozgrzewamy dżem, mieszamy go z owocami. Wierzch sernika dekorujemy przygotowanymi owocami, wstawiamy do lodówki jeszcze na co najmniej 2 godziny.

http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/1,87978,8183181,Jagodowa_milosc.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation