Kuchnia

Kuchnia

Mazurek czekoladowy bez pieczenia

Na spód:
250 g ciasteczek owsianych (użyłam ciastek o smaku kakaowym)
50 g płatków owsianych
50 g gorzkiej czekolady
2 łyżki kakao
1 łyżka kawy Inki
120 g masła

nadzienie:
200 ml śmietany kremówki
200 g ciemnej czekolady
50 g masła

Czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Ciasteczka z płatkami zmiksować na proszek. Dodać czekoladę, kakao i kawę. Masło roztopić,wlać do ciasteczkowego proszku i dokładnie wymieszać. Foremkę do tarty o średnicy 20 cm wysmarować masłem i wylepić masą z ciastek. Wstawić do lodówki i zostawić do zastygnięcia. W tym czasie w rondelku zagotować śmietanę, zmniejszyć ogień, dodać czekoladę i masło, podgrzewać, aż składniki się połączą. Przestudzony krem wylać na zastygnięty spód i ponownie wstawić do lodówki. Zostawić do zastygnięcia – przynajmniej 2 godziny. Tartę wyjmować z foremki dobrze schłodzoną, wtedy spód się nie rozpada. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation