Design

Design

Mus czekoladowo - pomarańczowy

Mus bez jajek, bez masła, trochę 'oszukany'.. za to niezawodny. Dobry jako samodzielny deser, także jako dodatek do serników, ciast czekoladowych.. Polecam :-).

Składniki na 3 pucharki:

300 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
100 g gorzkiej czekolady 70%
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki likieru pomarańczowego Cointreau

Śmietanę kremówkę podgrzać, do wrzenia, ściągnąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę, cukier puder, poczekać do rozpuszczenia czekolady, mieszając od czasu do czasu. Wystudzić, schłodzić do temperatury lodówkowej.

Schłodzoną mieszankę czekoladową ubić z likierem pomarańczowym (końcówki miksera do ubijania białek), na sztywną masę (uważając, by nie 'przebić' masy). Powinien powstać gęsty, jaśniejszy, czekoladowy mus.

Przełożyć do pucharków. Ozdobić czekoladowymi wiórkami i skórką z pomarańczy.

Komentarze

Czy to musi być likier
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation