Kuchnia

Drinkujemy

Zielone koktajle – zdrowy trend na lato - Zdrowie & Fitness - WP.PL

Zielone koktajle to bardzo sycąca, oczyszczająca i odkwaszająca organizm bomba witaminowa. To lekki posiłek, dający jednocześnie mnóstwo energii i siły. Nic dziwnego, organizm trawi zielone koktajle stosunkowo szybko i łatwo – energia nie jest marnowana na procesy metaboliczne i stąd bierze się poczucie, że można góry przenosić.
Zielone koktajle bardzo łatwo przyrządzić. Wystarczy włożyć składniki do blendera lub użyć stopki miksującej, dolać trochę wody, zmiksować i już! Przyrządzając je, warto przestrzegać kilku zasad:
– miksuj w proporcji 60 proc. owoców do 40 proc. warzyw i liści (stopniowo, gdy już przyzwyczaisz się do „zielonego” smaku, zwiększaj udział warzyw i liści)
– odważnie kreuj nowe smaki i zestawienia: miksuj melona ze szpinakiem, banana z natką, pomarańczę z selerem naciowym, ogórka z sałatą i arbuzem
– używaj do miksów warzyw i owoców z upraw ekologicznych. Jest to szczególnie ważne w przypadku warzyw liściastych, ogórków, selera naciowego i jabłek
– dodawaj do koktajli wodę dobrej jakości, najlepiej filtrowaną lub butelkowaną
– zastępuj zielonym koktajlem śniadanie, lunch lub kolację albo pij jako zdrową przekąskę.

Wypróbuj nasze trzy proste przepisy:
ZIELONO MI
1 duży pęczek natki
1 banan
1 jabłko
sok z ½ cytryny
1 cm imbiru
100 ml wody

PORANNE NAWILŻENIE
4 plastry arbuza
4 małe ogórki
½ banana
kilka listków mięty
100 ml wody

MEGA OMEGA
1 awokado
4 liście sałaty
2 małe ogórki
100 ml wody
1 gruszka
½ banana
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation