Kuchnia

Drinkujemy

Krem z kurczaka i warzyw.

Składniki:

pierś kurczaka [1 szt.] (średnia)
marchew [4 szt.]
pietruszka [1 szt.] (średnia)
brokuł [100 g]
ziemniaki [1 szt.] (duży)
sól [1 szczypta] (do smaku)
pieprz [1 szczypta] (do smaku)
natka pietruszki [1 pęczek] (jako dodatek)
bulion [400 ml] (350/400 w zależności od gęstości kremu)

Przygotowanie:

Warzywa obrać i pokroić na mniejsze części. Pierś z kurczaka dokładnie opłukać.

Pierś z kurczaka, marchew, pietruszkę i ziemniaka umieścić w garnku. Zalać 1,5 l wody.Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować, aż warzywa zmiękną, a pierś będzie ugotowana. 3min przed końcem gotowania dodać brokuła.

Warzywa i pierś z odrobiną wody z gotowania zmiksować w blenderze.

Całość przełożyć do garnka i zalać bulionem (mi został z wczorajszego rosołu, ew. może być kostka rosołowa chociaż nie polecam, możemy również użyć wody z gotowania warzyw doprawionej odpowiednio do smaku według własnych upodobań) doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotować ok. 5min na średnim ogniu.

Wlać do talerzy. Podawać ze świeżymi ziołami lub grzankami (polecam czosnkowe)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation