Kuchnia

'na slono'

Tarta musztardowa z pomidorem i serem brie:) - składniki:

170 g mąki pszennej
sól morska i świeżo mielony czarny pieprz
85 g masła
115 ml mleka
2 średnie żółtka
1 ząbek czosnku rozgnieciony
1 łyżka musztardy francuskiej
55 g średnio dojrzałego cheddara startego
4 dojrzałe pomidory pokrojone w plasterki
1 porcja holenderskiego brie ok. 115 g
Oliwa ziołowa:
1 łyżka bazylii
1 łyżka drobno posiekanej natki
1 łyżka drobno posiekanej kolendry
2 łyżki oliwy z oliwek

Tarta musztardowa z pomidorem i serem brie - sposób przygotowania: Wsypać do miski mąkę i szczyptę soli, wetrzeć w nie palcami masło, aż masa będzie przypominać bułkę tartą. Dodać 2 łyżki zimnej wody i wyrabiać ciasto. Przykryć i wstawić do lodówki na 20 minut. Włożyć ciasto do głębokiej, metalowej formy na tartę o średnicy 20 cm i schładzać przez kolejne 10 minut. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 st. C. Przykryć ciasto papierem do pieczenia, po czym piec przykryte przez 10-12 minut. Zdjąć ostrożnie papier i piec ciasto przez kolejne 5 minut. Wyjąć z piekarnika i zredukować temperaturę do 180 st. C. Wymieszać w misce mleko, żółtka, czosnek i przyprawy. Rozprowadzić musztardę na cieście i posypać cheddarem. Rozłożyć na wierzchu pomidory i ser brie. Polać wszystko mieszanką jajeczną. Piec przez kolejne 30-35 minut, aż masa się zwiąże i uzyska złoty kolor. Aby przygotować oliwę ziołową, wymieszać wszystkie składniki i skropić nią tartę. Podawać na ciepło.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation