Kuchnia

Babeczki

muffiny z oliwkami, rozmarynem i parmezanem

375 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
175 g czarnych oliwek
35 g sera parmezan
1 łyżka świeżego rozmarynu
2 jajka
250 ml mleka
125 g masła

do dużej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, szczyptę soli, posiekane oliwki, drobno starty parmezan i posiekane igiełki rozmarynu. wymieszaj i uformuj w kopczyku dołek.
w drugiej misce wymieszaj jajka z mlekiem. przelej do miski z mąką i jednocześnie dolej roztopione masło. szybko wymieszaj, ale tak, żeby tylko połączyć składniki - grudki mają zostać.
formę na 12 muffinek posmaruj masłem lub wyłóż kolorowymi papierowymi kokilkami. Łyżką nakładaj ciasto do foremek, wypełniając je do 3/4 wysokości. wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. c i piecz około 20 minut.
(12 sztuk)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation