Kuchnia

przetwory wytrawne

Na cztery widelce: Konfitura cebulowa
1kg cebuli
4 łyżki brązowego cukru
5 łyżek octu balsamicznego
70ml wódki
100ml wody
4-5 łyżek oleju
sól i pieprz


Obraną cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy do garnuszka z rozgrzanym olejem. Podsmażamy około 5 minut na małym ogniu i dodajemy 3 łyżki brązowego cukru. Dokładnie mieszamy i całość zostawiamy w garnuszku na jeszcze mniejszym ogniu na 10 minut. Po tym czasie dodajemy wodę i wódkę oraz łyżkę octu balsamicznego i gotujemy kolejne 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy pozostałe 4 łyżki octu balsamicznego i ostatnią łyżkę cukry i po raz ostatni odstawiamy garnuszek na bardzo mały ogień. Gotujemy do momentu kiedy płyn odparuje na tyle, że stanie się gęstym sosem pokrywającym całkowicie miękką cebulę. Gorącą konfiturę można przełożyć do słoiczków i schować do spiżarki, lub po prostu podać jeszcze ciepłą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation