Kuchnia

Przystawki

Szparagi z szynką i parmezanem w cieście francuskim


Składniki na 4 osoby( przyjmuje 2 szparagi na osobę)

8 szparagów ( u mnie zielone)
30 g parmezanu w płatkach
8 plasterków szynki parmeńskiej, ok 150 g
gotowe ciasto francuskie( u mnie prostokątne, ale możne być tez okrągłe)
1 jajko
Ziarna sezamu

Zaczynamy od opłukania szparagów, odłamujemy zdrewniały koniec, nożykiem do warzyw
lekko ściągamy grubą skórkę, białym kuchennym sznureczkiem wiążemy szparagi w pęczek(
nie używamy kolorowego sznureczka, bo tak jak Bridget Jones, może nas spotkać przykra
niespodzianka))
Szparagi gotujemy pod przykryciem, w osolonej wodzie ok. 8/10 min (muszą być al dente),
uważamy przy tym aby czubki wystawały ponad wodę i gotowały się tylko w parze wodnej.
Ugotowane szparagi chłodzimy i osuszamy. Ciasto francuskie tniemy na paski o szerokości ok.
3 cm na całą długość ciasta. Szparagi zawijamy w plasterki z parmezanem, a potem całość
ciasno zawijamy w paski ciasta francuskiego. Wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem i
posypujemy sezamem. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w 200 °C przez 15 minut, w
połowie czasu wyłączamy termoobieg i obniżamy temp. do 180°C, uważając aby się zbytnio nie
przypiekły. Dla równomiernego upieczenia można odwrócić zawiniątko ze szparagami.
Podajemy chrupiące i lekko przestudzone. Uwaga szparagi są bardzo gorące!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation