Kuchnia

kuchnia

Szybka tarta borówkowa

Składniki (8 porcji)
- na formę o dolnej średnicy 26 cm

1 kubek = 250 ml

Składniki (ciasto):
- 100 g masła
- 2, 5 kubka mąki pszennej
- 3/4 kubka otrębów owsianych
- 0, 5 kubka drobnego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 duże lub 2 małe jajka

* W razie czego otręby można zastąpić mąką

Składniki (nadzienie):
- 400 g borówki amerykańskiej lub jagód
- 1 łyżka bułki tartej lub mąki ziemniaczanej
- 180 g naturalnego białego sera ( może być taki jak do serników)
- 1 jajko
- 3/4 kubka drobnego cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania:

Roztapiamy masło i odstawiamy na bok, aby nieco przestygło.
W misce mieszamy suche składniki.
Do chłodnego masła wbijamy jajko i lekko podbijamy. Wlewamy mieszankę tłuszczowo-jajeczną do mąki i wyrabiamy ciasto. Ciasto nie musi być chłodzone.

Formę smarujemy obficie masłem i wylepiamy rozwałkowanym ciastem. Dno posypujemy bułką tartą lub mąką ziemniaczaną i owocami.

Do miski wkładamy ser, jajko, cukier, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Miksujemy do momentu otrzymania gładkiej masy. Wylewamy na jagody i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200 stopni C) na 30 -40 minut. Studzimy w formie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation