Kuchnia

pierogi

Pieczone Pierogi z Rybą

Składniki na ciasto na ok 20 pierogów:
2szkl mąki pszennej
1/2 kostki miękkiego masła
3-4 łyżek cukru
1/2 szkl gęstej, kwaśnej śmietany
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka przyprawy curry
1 łyżka przyprawy tandori masala
chilli do smaku
pieprz czarny
sól do smaku

Wszystkie składniki połącz ze sobą na jednolite ciasto. Rozwałkuj je na grubość 3-5mm, a następnie wykrawaj z niego kółka, np. przy pomocy szklanki lub specjalnej metalowej ramy.

Składniki na pikantny farsz rybny:
2 filety białej ryby
1 duża cebula
1-2 łyżeczek octu winnego
chilli
pieprz czarny
sól morska

Zgrillowaną rybę wrzuć do miski. Dodaj drobno pokrojoną cebulę i pozostałe składniki. Masę zblenduj tak, aby była jednolita. Spróbuj, czy nie chcesz dodać do niej więcej przypraw. Teraz nakładaj po łyżeczce farszu na wykrojone z ciasta koła, zlepiaj jak tradycyjne pierogi i układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.

Dodatkowo:
1 jajko
Roztrzepanym jajkiem przy pomocy pędzelka smaruj wierzch ułożonych na blasze pierogów i od razu piecz w 180C przez ok 25 minut.

Pieczone pierogi z farszem rybnym podałam z sosem sweet chilli.

Sugestie: Zarówno do farszu, jak i do ciasta możesz dodać swoje ulubione przyprawy. Jajko w cieście możesz zastąpić dwoma żółtkami, jeżeli chcesz, aby pierogi były jeszcze bardziej kruche (są kruche tak, czy siak).

Wersja light: Do ciasta użyj ciemnej mąki, np. żytniej.

Pytanie: Po czym poznać, że pierogi są już upieczone?
Odpowiedź: Są wtedy rumiane, złocisto-brązowe i bardziej twarde, kruche.

Pytanie: Z czym podawać takie wytrawne pieczone pierogi?
Odpowiedź: Polecam podawać je z rozmaitymi sosami, zarówno do zanurzania ich w nich jak również do oblania. Sweet chilli pasuje idealnie.

Pytanie: Nie posiadam grilla. Jak go zastąpić?
Odpowiedź: Użyj piekarnika lub zalej rybę na patelni wrzątkiem i gotuj przez ok 15 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation