Kuchnia

K

Orkiszowe pierogi z twarogiem i suszonymi pomidorami.
Na ciasto:
350 g razowej mąki orkiszowej
250 ml bardzo ciepłej wody
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
Na farsz:
250 g chudego twarogu
300 g mielonego chudego twarogu
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
3-4 łyżki posiekanego szczypiorku
70 g suszonych pomidorów
2 łyżki suszonej bazylii
świeżo zmielony pieprz
3/4 łyżeczki soli
Na sos:
100 ml jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
1 łyżka mieszanki Kamis - suszone pomidory/bazylia/czosnek
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
odrobina soli
Rozpoczynamy od przygotowania farszu. Obydwa rodzaje twarogu wkładamy do sporej miski i dodajemy jogurt. Do naczynia wrzucamy również posiekane drobno suszone pomidory, szczypiorek, wciskamy czosnek oraz dodajemy przyprawy (na końcu pieprz, próbując czy serek jest odpowiednio pikantny). Całość dokładnie mieszamy. Następnie przygotowujemy ciasto. Na stolnicę wysypujemy mąkę, czosnek, stopniowo dodajemy bardzo ciepłą wodę, a na końcu odrobinę oliwy i zagniatamy ciasto, które powinno być raczej luźne i miękkie. Przed rozwałkowaniem stolnicę należy podsypać obficie mąką. Ciasto rozwałkowujemy na 2-3 mm placek i sporą szklanką wycinamy koła, na które nakładamy porcje farszu. Zlepiamy wedle domowego sposobu, lub prosimy mamę o pomoc
Gotowe pierożki układamy na ściereczce lub posypanej mąką stolnicy. Gotujemy około 5 minut w osolonej wodzie (wrzucone na wrzątek). Podajemy polane sosem przygotowanym z podanych składników oraz posypujemy świeżym szczypiorkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation