Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Placek Gaździny
Składniki na formę 24cm x 38cm:

20 sztuk średnich jabłek, lub 15 sztuk dużych
2 łyżki cynamonu
1 łyżka cukru wanilinowego
1 szklanka cukru
100 g rodzynek, namoczonych w rumie
3 jajka, roztrzepane
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Jabłka umyć, obrać ze skórki i pozbawić pestek. Pokroić w dużą kostkę, umieścić w odpowiednio głębokiej misce. Dodać cynamon, cukier wanilinowy, cukier kryształ i dokładnie przemieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wsypać do jabłek razem z pozostałymi składnikami, jajkami i rodzynkami, dokładnie wymieszać. Formę do pieczenia grubo wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, przełożyć ciasto, wyrównać.

Piekarnik nagrzać do 170°C, piec ciasto 1.5 godziny.

Ciasto kroić po zupełnym wystudzeniu, najlepiej na drugi dzień. Przed podaniem można oprószyć go cukrem pudrem. Smacznego;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation