Kuchnia

Desery

Banoffee pie czyli angielski deser składający się z warstwy toffi, bananów i bitej śmietany. Obłędnie słodki i obłędnie pyszny! Zapraszam.

Potrzebne będą:

200 g ciastek kruchych (ja użyłam digestive)
100 g masła
2 puszki mleka skondensowanego lub masa krówkowa
4-5 dojrzałych bananów
500 ml śmietany 30-36%
kawałek gorzkiej czekolady
Ciastka rozkruszam na drobno – wkładam do szczelnie zamkniętego woreczka foliowego i uderzam wałkiem, ale można też użyć bardziej zaawansowanych urządzeń kuchennych… Masło rozpuszczam w rondelku i miksuję z rozkruszonymi ciastkami. Taką masą wypełniam spód i brzegi tortownicy.

Wkładam do lodówki na jakieś pół godziny.

Przygotowanie toffi jest bardziej skomplikowane. Dzień wcześniej wkładam puszki z mlekiem skondensowanym do głębokiego rondelka i zalewam wodą. Gotuję ok 3 godzin ale sprawdzam cały czas czy puszki są pod wodą bo inaczej mogą się rozerwać.

Tak przygotowane toffi wykładam na warstwę ciastek

Na toffi układam obrane i pokrojone w plasterki banany.

Na warstwę bananów natomiast wykładam ubitą śmietanę. Całość posypuję startą gorzką czekoladą.

Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation