Kuchnia

Mniam ;p

Składniki

biszkopt do tortu:
•5 dużych jajek
•1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
•3/4 szklanki mąki pszennej
•2/3 szklanki cukru
•1 łyżeczka cukru z wanilią

krem i dodatki
•400 g śmietany kremówki
•1 szklanka cukru pudru
•ok. 250 g serka/ twarożku słodkiego
•truskawki
•wiórki kokosowe
•1/2 cytryny
•woda (około 2/3 szklanki)
•dżem truskawkowy



Krok 1.

Przygotowanie zaczynam od biszkoptu (można upiec dzień wcześniej).

Białka oddzielam od żółtek i do białek dodaję cukier i kręcę na sztywną pianę. Potem dodaję żółtka, mąkę, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy i miksuję leciutko.






Krok 2.

Przekładam do formy (na dnie polecam położyć krążek papieru). Forma max. 22 cm. Wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika, piekę ok. 35 minut.






Krok 3.

Gorącym biszkoptem uderzam trzy razy aby uszły równo pęcherzyki powietrza, zostawiam by wystygł.






Krok 4.

Kremówkę ubijam z cukrem pudrem.

Dodaję twarożek i miksuję lekko.






Krok 5.

Biszkopt kroję na trzy części. Nasączam kolejno sokiem z cytryny rozcieńczonym z wodą, na to dżem, na to krem, owoce i znów biszkopt itd.

Na ostatni płat biszkoptu ja nie kładę dżemu, ale można. Za to dokładnie smaruję kremem i wierzch i boczki, a potem boki posypuję wiórkami kokosowymi a wierzch dekoruję truskawkami. Chowam do lodówki, bo każdy tort jest najlepszy po schłodzeniu :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation