Kuchnia

Kulinaria

Sernik rzucany

Składniki:

Ciasto kakaowe:

1 i 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
2 żółtka
200g margaryny
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Wszystkie składniki sypkie wymieszać, dodać margarynę, posiekać. Następnie dodać żółtka. Zagnieść na gładkie ciasto, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut

Masa serowa:

500g waniliowych serków homogenizowanych( można również użyć waniliowego "Fromage frais")
100g margaryny
3 całe jajka
2 białka
1 szklanka cukru
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
5-6 łyżek wiórków kokosowych

Margarynę rozpuścić i przestudzić. Piekarnik nagrzać do 1800C. Tortownicę o średnicy 23 cm posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą ( dno można również wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia).
Wszystkie składniki masy serowej dokładnie wymieszać, łącznie z rozpuszczoną margaryną, ręcznie lub mikserem.
Ciemne ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 2 nierówne, części. Większą z nich (około 2/3 całego ciasta) rozłożyć na dnie, nachodząc również na około 1 cm brzegu blaszki( najlepiej spore części ciasta rozpłaszczać w dłoni i szczelnie układać obok siebie). Następnie na ciasto wylać masę serową. Z pozostałej części ciasta odrywać średniej wielkości skrawki, rozpłaszczać je trochę w palcach i "rzucać"( lub jeśli ktoś woli- można również układać:) na masę serową. Postępować tak, aż do skończenia ciasta. Piec około 45 minut.
Po wystudzeniu można polać polewą, czekoladą lub zostawić "naturalnie" wyglądający:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation