Kuchnia
gofry.chrust,bułeczki
Brioszka | degusto – przepisy smaczne i proste
Składniki:
4 jajka
50 g cukru pudru
120 ml mleka
500 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
20 g świeżych drożdży
200 g miękkiego masła
jeśli lubicie - łyżeczka ekstraktu waniliowego, lub skórka pomarańczowa (najlepiej „domowa”)
Przygotowanie:
Drożdże rozrób w miseczce z łyżeczką cukru i łyżką letniego mleka. Odstaw na kilka/kilkanaście minut, by zaczęły pracować. W tym czasie zmiksuj jajka z cukrem.
Wyrośnięty zaczyn połącz z mąką, resztą mleka, solą i wanilią/skórką pomarańczową, dodaj jajka i wyrabiaj stopniowo dodając pokrojone masło. Ciasto będzie dosyć luźne, w miarę wyrabiania powinno zacząć odstawać od miski. Jeśli jest zbyt rzadkie dodaj stopniowo ok. 50-80 g mąki więcej – pamiętaj jednakżeby nie dodać zbyt dużo bo cisto będzie zbyt zbite . Ciasto luźniejsze lepiej wyrasta.
Wyrobione ciasto posmaruj niewielką ilością oleju, tak by odstawało od miski, następnie przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc. Szczerze mówiąc jak pierwszy raz to przeczytałam – nie mogłam uwierzyć! Większość przepisów poleca przecież zostawić ciasto do wyrośnięcia w cieple! Jednak ciasto naprawdę wyrasta, nawet tak bardzo że może wyskoczyć z miski!
Rano wyjmij je z miski, uformuj kulę (jeśli pieczesz w formie do babki) lub w bochenek (jeśli w keksówce) i przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Możesz też zrobić małe bułeczki (z nadzieniem lub bez): warto na początek nasmarować dłonie olejem – ciasto nie będzie się do nich lepić. Uformowane kulki układaj na blasze do pieczenia. Warto posmarować ich boki śmietaną (kremówką) – będzie je łatwiej rozdzielić po upieczeniu. Nasza ostatnia wersja to bułeczki z jabłkiem, szczypta cynamonu i cukru.
Przygotowane ciasto przekryj ściereczką i pozwól mu wyrosnąć – czas zależy od temperatury otoczenia. Latem może to trwać 30 minut, zimą nawet 2 godziny – przestrzegam przed wkładaniem niewyrośniętego ciasta do piekarnika – zakalec murowany.
Wierzch brioszki posmaruj jajkiem rozbełtanym z łyżką wody (dla tych co lubią kruszonkę – najpierw posypać kruszonką* a potem posmarować jajkiem), wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 30-40 minut – czas pieczenia zależy od wielkości i rodzaju formy. Brioche w formie babki piecze się zwykle dłużej. Kiedy ciasto jest rumiane, wyjmij z piekarnika i ostudź w formie.
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