Kuchnia

gofry.chrust,bułeczki

Brioszka | degusto – przepisy smaczne i proste

Składniki:

4 jajka
50 g cukru pudru
120 ml mleka
500 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
20 g świeżych drożdży
200 g miękkiego masła
jeśli lubicie - łyżeczka ekstraktu waniliowego, lub skórka pomarańczowa (najlepiej „domowa”)

Przygotowanie:

Drożdże rozrób w miseczce z łyżeczką cukru i łyżką letniego mleka. Odstaw na kilka/kilkanaście minut, by zaczęły pracować. W tym czasie zmiksuj jajka z cukrem.

Wyrośnięty zaczyn połącz z mąką, resztą mleka, solą i wanilią/skórką pomarańczową, dodaj jajka i wyrabiaj stopniowo dodając pokrojone masło. Ciasto będzie dosyć luźne, w miarę wyrabiania powinno zacząć odstawać od miski. Jeśli jest zbyt rzadkie dodaj stopniowo ok. 50-80 g mąki więcej – pamiętaj jednakżeby nie dodać zbyt dużo bo cisto będzie zbyt zbite . Ciasto luźniejsze lepiej wyrasta.

Wyrobione ciasto posmaruj niewielką ilością oleju, tak by odstawało od miski, następnie przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc. Szczerze mówiąc jak pierwszy raz to przeczytałam – nie mogłam uwierzyć! Większość przepisów poleca przecież zostawić ciasto do wyrośnięcia w cieple! Jednak ciasto naprawdę wyrasta, nawet tak bardzo że może wyskoczyć z miski!

Rano wyjmij je z miski, uformuj kulę (jeśli pieczesz w formie do babki) lub w bochenek (jeśli w keksówce) i przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Możesz też zrobić małe bułeczki (z nadzieniem lub bez): warto na początek nasmarować dłonie olejem – ciasto nie będzie się do nich lepić. Uformowane kulki układaj na blasze do pieczenia. Warto posmarować ich boki śmietaną (kremówką) – będzie je łatwiej rozdzielić po upieczeniu. Nasza ostatnia wersja to bułeczki z jabłkiem, szczypta cynamonu i cukru.

Przygotowane ciasto przekryj ściereczką i pozwól mu wyrosnąć – czas zależy od temperatury otoczenia. Latem może to trwać 30 minut, zimą nawet 2 godziny – przestrzegam przed wkładaniem niewyrośniętego ciasta do piekarnika – zakalec murowany.

Wierzch brioszki posmaruj jajkiem rozbełtanym z łyżką wody (dla tych co lubią kruszonkę – najpierw posypać kruszonką* a potem posmarować jajkiem), wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 30-40 minut – czas pieczenia zależy od wielkości i rodzaju formy. Brioche w formie babki piecze się zwykle dłużej. Kiedy ciasto jest rumiane, wyjmij z piekarnika i ostudź w formie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation