Kuchnia

Ciasta i desery

Składniki:

200 g nutelli
250 g serka mascarpone
3 filiżanki kawy (ok. 450 ml)
paczka podłużnych biszkoptów ( 24 szt.)
Nutellę zmiksować na wolnych obrotach z serkiem mascarpone, powoli dolewać małą filiżankę (150 ml) przestudzonej kawy.

Połowę Biszkoptów nasączyć w reszcie kawy ( ja zawsze zamaczam na 3 sekundy z każdej strony).

Wyłożyć nimi formę, w której będziemy schładzać/podawać deser.

Na biszkopty nałożyć połowę kremu, przykryć ją drugą warstwą nasączonych w kawie biszkoptów, a na górę wylać resztę kremu.

Masa może się wydawać zbyt rzadka, ale to nie szkodzi, w lodówce masa stężeje (nutella stwardnieje) jeśli jednak macie obawy, można przygotowany krem włożyć na kwadrans do lodówki i dopiero potem przełożyć nią biszkopty.

Jeśli chcecie deser posypać kakao, należy zrobić to tuż przed podaniem, jeśli posiekanymi orzechami laskowymi, najlepiej, gdy krem zacznie tężeć (ładnie się przykleją)

Deser nie zawiera jajek, nie wymaga więc, jak ma to miejsce w klasycznym tiramisu kilkugodzinnego leżakowania w lodówce, nie mniej jednak, godzina czy dwie dobrze mu tam zrobi.

Uwagi:

Skórkę z orzechów laskowych, najłatwiej ściągnąć wkładając je na 10 min do rozgrzanego do 200°C piekarnika, a następnie przesypać do ściereczki/ręczniczka i pocierać nimi o siebie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation