Kuchnia

jEDZENIE

SKŁADNIKI:

Ciasto czekoladowe:
•75g gorzkiej czekolady (ok. 70% zawartości kakao)
•1 łyżka kakao
•3 duże jajka
•40g cukru pudru
•1 łyżeczka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej

Dodatkowo:
•ok. 200g malin
•kakao do opruszenia
•czekolada do ozdoby



WYKONANIE:
1.Przygotuj formę, spód wyłóż papierem do pieczenia.
2.Rozpuść czekoladę w plastikowej lub szklanej misce na parze.
3.Utrzyj żółtka z cukrem pudrem, aż zrobią się białe, następnie dodaj kakao oraz mąkę. Dokładnie wymieszaj i dodaj czekoladę.
4.W misce ubij białka ze szczyptą soli, na sztywno.
5.Delikatnie przemieszaj połowę białek z masą czekoladową, gdy będą wymieszane dodaj drugą połowę i ponownie wymieszaj.
6.Wyłóż ciasto do formy i piecz w 180C (z termoobiegiem) przez 15 minut.
7.Wyłóż na kratkę do ostygnięcia.
8.Używając obręczy do potraw wykrój 3 kółka, następnie załóż obręcze spowrotem na wykrojone ciasto, z papieru do pieczenia zrób obręcze i włóż je do środka na ciasto.





Mus czekoladowo-imbirowy:
•50g gorzkiej czekolady
•55ml mleka
•1 listek żelatyny (lub 1 łyżeczka żelatyny w proszku)
•1 łyżeczka imbiru w proszku
•2 łyżki cukru pudru
•125ml śmietany kremówki



WYKONANIE:
1.W małym garnuszku podgrzej mleko dodaj cukier oraz imbir i dokładnie wymieszaj.
2.Zamocz listek żelatyny w zimnej wodzie na parę minut, następnie odciśnij wodę i dodaj do mleka, mieszaj, aż do rozpuszczenia. (Jeśli używacie żelatynę w proszku , dodajcie ją bezpośrednio do mleka i mieszajcie, aż się rozpuści).
3.Na parze rozpuść czekoladę, a następnie partiami dodaj mleko, dokladnie wymieszaj za każdym razem.
4.W drugiej misce ubij śmietanę na sztywno i delikatnie wymieszaj z wystudzoną czekoladą.
5.Na wcześniej przygotowanych krążkach poukładaj świeże maliny, a na nie nałóż mus.
6.Odstaw do lodówki na 2-3 godziny przed podaniem, ozdób malinami, lekko oprósz kakaem i udekoruj czekoladą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation