Kuchnia

mniam mniam

Ciasto z owocami
Składniki: (forma 22×22 cm lub tortownica o średnicy 24 cm; 12 porcji)
suche składniki:
1 szklanka mąki pełnoziarnistej (u mnie 1/2 szkl. mąki razowej + 1/2 szkl. mąki pszennej luksusowej)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki płatków owsianych górskich
1/2 szklanki wiórków kokosowych
3/4 szklanki cukru brzozowego

mokre składniki:
2 jaja
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki delikatnej oliwy
1 łyżka rumu*

*Uwaga: Zamiast rumu, dla zapachu, można dodać esencję waniliową lub 1/2 łyżeczki cynamonu.

dodatkowo:
2 duże jabłka lub 10-15 śliwek węgierek (lub podobnych)



Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Formę o wymiarach 22×22 cm (lub tortownicę o średnicy 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.

Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić na ósemki.

W dużej misce wymieszać “suche składniki”. W osobnym naczyniu wymieszać “mokre składniki”. Wlać “mokre” do “suchych” i dokładnie wymieszać.

Przelać ciasto do przygotowanej formy. (Uwaga: Jest ono dość rzadkie!) Na wierzchu ułożyć ósemki jabłek. Piec 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. (Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone, tj. wsadzony w środek ciasta patyczek, po wyjęciu powinien być suchy.)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation