Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Ciasto czekoladowo-bananowe z orzeszkami

Składniki:

50g czekolady mlecznej
50g czekolady gorzkiej
150g miękkiego masła
170g brązowego cukru dark muscovado
3 jajka
175g mąki
25g kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 miękkie banany
solone orzeszki ziemne do posypania

Czekoladę roztopić w garnku z grubym dnem lub w kąpieli wodnej. Banany rozgnieść widelcem. Masło z cukrem utrzeć aż będzie puszyste (około 5 minut). Ciągle miksując, dodawać po jednym jajku. Do osobnej miski przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wsypać je do masy maślanej, dodać stopioną czekoladę i banany. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką, aż powstanie gładka masa. Przelać ją do formy, posypać grubo orzeszkami i piec około 50 minut w 180 stopniach do tzw suchego patyczka (gdyby zbyt szybko zaczęło się przypiekać od góry można przykryć folią aluminiową).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation