Kuchnia

Cooking

Knedle ze śliwkami
Składniki

1 kg śliwek (zimą mogą być mrożone)
2 łyżki cukier
200 g bułka tarta
2 łyżki masło
1/2 łyżeczki soli
2 szt jajka
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 szklanki mąki pszennej
1 kg ziemniaków
1 łyżeczka cynamon
Sposób przygotowania:

Jeśli używasz świeżych śliwek, to usuń z nich pestki i przekrój owoce na połówki.

Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Następnie przepuść przez praskę. Dodaj mąkę, jajka i sól i szybko wymieszaj ciasto, starając się go nie ugniatać. Z ciasta odrywaj kawałki, spłaszcz w rękach, na środek każdego nałóż połówkę śliwki i zlep dokładnie brzegi. Utocz przez chwilę w rękach, aby nadać okrągły kształt.

Gotuj we wrącej wodzie około 5 min od chwili wypłynięcia na powierzchnię.

Podawaj z ulubionym dodatkiem: masło, bułka tarta, cukier, cynamon.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation