Kuchnia

kuchnia, cook, eat

200g masła w temperaturze pokojowej
100g cukru pudru
1 żółtko
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
230g mąki
30g ciemnego kakao


Miękkie masło ucieramy dokładnie w misce, wsypujemy cukier puder i dalej ucieramy ok 2 minuty.
Dodajemy żółtko, esencję waniliową. Na końcu dodajemy mąkę i mieszamy chwilkę mikserem, a następnie zagniatamy rękoma ciasto; jest bardzo miękkie ale takie ma być.

Dzielimy na dwie części i do jednej dodajemy kakao. Zawijamy osobno w folię spożywczą i wkładamy na około
godzinę do lodówki. Po tym czasie należy podsypując mąką rozwałkować na grubość ok 2-3mm.
Z ciasta ciemnego wycinamy kółka szklanką a z jasnego np kieliszkiem 2/1 na jedno duże kółko dwa małe.
Duże koła układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakładamy jasny pyszczek, a drugi mały przekrawamy nożem i nakładamy uszy
Ciasteczka pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170st w termoobiegu około 8-10 minut.


Kiedy ostygną robimy oczy z lukru i buźkę z czekolady roztopionej w kąpieli wodnej. Oczy też można zrobić z białej czekolady.

lukier: 4 łyżeczki cukru pudru utrzeć z odrobiną śmietany dosłownie na czubku łyżeczki; lukier musi być gęsty żeby się nie rozpłynął.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation