Kuchnia

Kulinaria

Pasztet z białej fasoli

Składniki:
1/2 kg fasoli jasiek,
5 cebul,
2 marchewki,
5 jaj,
bułka tarta,
2 liście laurowe,
przyprawa do dań z fasoli,
curry,
gałka muszkatołowa,
kmin rzymski (kumin),
ziele angielskie,
olej,
sól,
pieprz.
Wykonanie:
Fasolę namoczyć w wodzie i zostawić na ok. 12 godz. Odcedzić, zalać ponownie wodą, posolić i ugotować z dodatkiem liści laurowych. Odcedzić. Cebule obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Doprawić solą, pieprzem i curry. Marchew ugotować, zemleć razem z fasolą i dodać zeszkloną cebulę. Całość doprawić przyprawami. Do przestudzonej masy dodać jaja i bułkę tartą. Dokładnie wymieszać i przełożyć do wąskiej formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku (wcześniej nagrzanym do 200 st. C) w temp. 180 st. C przez ok. 30-40 min, do czasu zarumienienia się pasztetu. Pasztet jest upieczony, gdy jego brzegi "odchodzą" od formy.
Podawać na zimno z ostrymi sosami i pieczywem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation