DIY - zrób to sam

wypieki

Laz Böreği - tureckie ciacho

•2 opakowania ciasta francuskiego
•100 g masła
•1 litr mleka
•140 g cukru
•60 g mąki ziemniaczanej
•90 g mąki ryżowej
•sól i pieprz

Wykonanie:

Mleko gotujemy z cukrem. Obie mąki mieszamy ze szczyptą soli i pieprzu. Kiedy mleko będzie ciepłe, dodajemy część do mąki tak, żeby dało się ją rozpuścić i żeby mieszanina była płynna. Kiedy mleko zacznie się gotować, dodajemy mąkę i gotujemy do zgęstnienia (gęstnieje prawie od razu).

Jednym płatem ciasta francuskiego wykładamy dno formy (moja ma 21x31 cm), smarujemy połową rozpuszczonego masła. Wykładamy budyń, przykrywamy drugim płatem ciasta, polewamy resztą masła i nacinamy w kwadraty. Pieczemy w 190°C przez ok. 40 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation