Kuchnia

Pierozkowo

:) Pierogi z czarną porzeczką

Składniki:

Ciasto pierogowe, do wyboru:

• przepis 1
• przepis 2
• przepis 3


• około 1/2 kg czarnych porzeczek (część do nadzienia, część do podania)*
• ekstrakt z wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią
• śmietana 12% - 18% wymieszana z cukrem
• waniliowy serek homogenizowany
• mięta (opcjonalnie)
• starta skórka z grejpfruta lub cytryny (opcjonalnie)



* opcjonalnie do nadzienia można też dodać twarożek jak przy tych pierogach z jagodami oraz startą skórkę z cytrusów np. grejpfruta lub cytryn


Przygotowanie:

Przygotować ciasto pierogowe zgodnie z wybranym przepisem. Lepić pierogi wkładając do środka po około 4 - 5 porzeczki. Gotować w wodzie bez dodatku soli do wypłynięcia na powierzchnię lub do czasu aż ciasto będzie miękkie. Podawać z posłodzonymi rozgniecionymi czarnymi porzeczkami, osłodzoną śmietaną z dodatkiem ekstraktu z wanilii lub cukrem z wanilią, ewentualnie waniliowym serkiem homogenizowanym, opcjonalnie można posypać miętą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation