Kuchnia

przepisy

Muffiny z szynką

Składniki
300 g mąki
200 g wędzonej szynki
2 pęczki szczypiorku
80 g masła
2 jajka
1/8 l mleka
1/8 l maślanki
4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka marynowanych ziaren zielonego pieprzu
masło do foremek

Etapy przygotowania

1

Szynkę drobno pokroić. Szczypiorek opłukać, osuszyć i drobno posiekać. Roztopić masło.
2

Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Jaja ubić z mlekiem i masłem, dodać do mąki i wymieszać. Wymieszać szynkę ze szczypiorkiem i pieprzem. Foremki wysmarować masłem i wyłożyć do nich ciasto. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (elektryczny), 160 stopni (z termoobiegiem), pozycja 2-3 (gazowy) przez 25-30 minut.
3

Wskazówka: do masy można dodać 100 g startego sera, jak ementaler lub gouda, aby smak był bardziej wyrazisty.


http://gotowanie.onet.pl/przepisy/muffinki-z-szynka,115416.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation