Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Barszcz biały

Składniki (dla 6 osób):
3/4 l zakwasu na biały barszcz
1 l wody
2 kubki kwaśnej śmietany
100 g suszonych grzybów
1 cebula
oliwa z oliwek
sól, pieprz
ziele angielskie (kilka kulek)
owoce jałowca (kilka kulek)
Przydatne poradniki:
Jak zrobić zakwas na barszcz biały


Wykonanie:

Krok 1. Grzyby moczymy kilka godzin w 1 l zimnej wody. Następnie, w tej samej wodzie, gotujemy do miękkości. Odcedzamy, zostawiamy wywar, a grzyby drobno kroimy.
Krok 2. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy w garnku, na oliwie z oliwek.
Krok 3. Do cebuli dodajemy grzyby, smażymy kilka minut, zalewamy wywarem grzybowym. Dodajemy przyprawy: sól i pieprz. Możemy też dołożyć po kilka kulek ziela angielskiego i owoców jałowca. Doprowadzamy do wrzenia.
Krok 4. Do gotującej się zupy wlewamy wymieszany zakwas, mieszamy i znów doprowadzamy do wrzenia.
Krok 5. Dodajemy do barszczu śmietanę, mieszamy dokładnie i zdejmujemy z ognia. Gorący barszcz biały wlewamy do talerzy i podajemy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation