Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Ciasto z gruszkami
Składniki:

120g miękkiego masła lub margaryny
10 łyżek cukru
3 jajka
10 łyżek mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kg gruszek
2 łyżki kakao
1 tabliczka mlecznej czekolady





Margarynę z cukrem ucieramy na gładką masę. Cały czas mieszając mikserem, dodajemy po kolei jajka, mąkę, proszek do pieczenia i kakao.

Tabliczkę czekolady siekamy na drobne kawałki i dodajemy do masy, mieszając całość.

Tortownicę (średnica 23 cm) wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto.

Gruszki myjemy, przekrawamy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w plastry. Takie kawałki gruszek układamy na wierzchu ciasta tworząc dowolny wzór.

Pieczemy około 45 min w temperaturze 180 stopni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation