Kuchnia

Drożdżowe i inne bez masy

Drożdżówki z serem i owocami

Składniki na 16 drożdżówek:

40 g świeżych drożdży
100 ml letniego mleka
80 g cukru
500 g mąki pszennej
szczypta soli
2 jajka
80 g masła, roztopionego i przestudzonego
skórka otarta z 1/2 cytryny

Drożdże rozkruszyć, wrzucić do kubka z 50 ml letniego mleka. Dodać 1 łyżkę cukru, 3 łyżki mąki, całość dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę, dodać rozczyn drożdży, szczyptę soli, pozostałą część mleka i cukru, wbić jajka. Wyrabiać ciasto stopniowo dodając stopione masło oraz skórkę otartą z cytryny. Gotowe ciasto (powinno odstawać od brzegów miski, być gładkie, elastyczne) przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 części. Z każdej uformować bułeczkę, ułożyć na powierzchni oprószonej mąką, przykryć ściereczką i pozostawić na 20-30 minut do podrośnięcia. W międzyczasie przygotować nadzienie.

Masa serowa:

200 g
1 żółtko
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
2 łyżki cukru


Dodatkowo:

1 jajko + 1 łyżka mleka
maliny, umyte i osuszone
borówka amerykańskie, umyta i osuszona

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Używając kieliszka lub szklanki z niedużym dnem zrobić w każdej bułeczce wgłębienie (dociskając niemal do samego spodu). Do powstałych dołków nałożyć masę serową, ułożyć kilka malin. Brzegi drożdżówek posmarować jajkiem roztrzepanym z jedną łyżką mleka. Piekarnik rozgrzać do 200 C (w tym czasie drożdżówki powinny jeszcze nieco podrosnąć). Piec 20 minut na złoty kolor. Po przestudzeniu dodatkowo udekorować borówką amerykańską, można posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation