Kuchnia

Dobre książki i kuchnia

baileys

pyszny likier, który dodajemy do kawy lub popijamy z ogromna ilością lodu. zasadniczo powinien się “przegryzać” w lodówce kilka tygodni, ale kusi diabelnie :) a co najważniejsze, smak jest niesamowity.

składniki

¼ litra wódki
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (w zasadzie kajmak przygotowany z tego mleka)
1/2 szklanki śmietany kremówki
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
puszkę mleka gotujemy ok. 3 godziny (ważne, żeby puszka była cały czas przykryta woda, żeby kajmak miał jednolity karmelowy kolor). kiedy powstały w ten sposób kajmak jest już zimny (jeśli otworzymy gorącą puszkę z kajmakiem, będziemy mieć gwarantowaną fontannę do sufitu :)) rozcinamy puszkę i wrzucamy go do wysokiej miski. rozbijamy mikserem i stopniowo dolewamy wódkę, a kiedy się połączą dodajemy cukier, śmietankę i kawę rozpuszczoną w minimalnej ilości wody. kiedy wszystkie składniki są już dobrze połączone przelewamy do butelki i chłodzimy co najmniej dobę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation