Kuchnia

Dobre książki i kuchnia

Roladki z piersi kurczaka i szpinaku w serowym sosie

pierś z kurczaka - 400 gramów
orzeszki piniowe - 20 gramów
Sos serowy Knorr
ostra papryka - 1 szczypta
szpinak mrożony - 400 gram lub świeży - 800 gramów
gałka muszkatołowa - 1 szczypta
mała cebula - 1 sztuka
sól
suszone pomidory - 50 gramów
pieprz
ser feta - 20 gramów
oliwa z oliwek - 60 mililitrów
Przyprawa do kurczaka Knorr - 1 łyżka


Mrożony szpinak rozmroź i usuń nadmiar wody. Świeży oczyść, odrywając końcówki, a następnie umyj i osusz.
Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni wraz z orzeszkami piniowymi. Dodaj szpinak i całość smaż chwilę, mieszając co jakiś czas. Szpinak dopraw do smaku serem feta, ostrą papryką, gałką muszkatołową oraz suszonymi pomidorami. Jeśli uznasz to za konieczne, dopraw odrobiną soli do smaku.
Piersi z kurczaka umyj, oczyść z błon oraz tłuszczu i osusz. Następnie ułóż na foli posmarowanej oliwą, przykryj plastikową folią i rozbij dokładnie tłuczkiem.
Powierzchnię kurczaka dopraw do smaku odrobiną Przyprawy do kurczaka Knorr, po czym ułóż na niej warstwę szpinaku. Pierś zroluj, zawiń w folię aluminiową. Końcówki folii zakręć tak, aby powstał kształtny baton. Piersi umieść w nagrzanym do 200°C piekarniku na 20 – 30 minut.
Upieczone piersi rozwiń z foli – zbierz powstały sok i przelej go do pojemnika. Zebrany płyn uzupełnij wodą do objętości 300 ml, rozprowadź w nim Sos serowy Knorr, całość doprowadź do wrzenia. Gotuj około 3 minut. Roladki podawaj z ryżem, obficie polane sosem serowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation