Wnętrza

dom

Ciasto ucierane ze śliwkami i cynamonem

Składniki (forma o wymiarach 24cm x 28cm):
2 jaj
125 g cukru
175 g mąki
1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej
ok. 83 g masła (1/3 kostki masła o wadze 250 g)
2 łyżki oleju np. rzepakowego
3 łyżki kwaśniej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
500 g śliwek węgierek (waga bez pestek)
szczypta soli
cynamon (opcjonalnie)
cukier puder do posypania

Wykonanie:
Masło i jaja wyjmujemy z lodówki – powinny być w temperaturze pokojowej.
Proponuję wszystkie składniki wyłożyć na blat kuchenny, tak aby w trakcie ucierania ciasta były pod ręką.

Śliwki myjemy, kroimy w wzdłuż i usuwamy pestki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Formę do pieczenia wykładamy papierem lub smarujemy tłuszczem.

Do miski przesiewamy suche składniki: obie mąki, proszek do pieczenia, szczyptę soli.
W drugiej misce ucieramy masło, stopniowo dodając cukier. Nie przerywając miksowania, wbijamy po jednym jajku. Ucieramy do momentu połączenia się mas i dopiero wtedy wbijamy kolejne jajko. Wlewamy olej i śmietanę cały czas nie przerywamy ucierania. Na koniec wsypujemy po kilka łyżek wcześniej przesianych suchych składników i miksujemy. Ten etap nie wymaga już tak dokładnego ucierania. Ciasto powinny być gładkie a składniki połączone.
Ciasto przekładamy do formy na wierzch układamy śliwki, posypujemy cynamonem i pieczemy przez około 35 minut. Tak, do suchego patyczka.
Studzimy, posypujemy cukrem pudrem i zajadamy :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation