Sport i fitness

Dietetycznie

Razowe pancakes poniżej 100 kcal

Składniki na 8 sztuk (77kcal/szt.):

150g mąki żytniej typ 2000
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
dwie łyżki stołowe nierafinowanego cukru (używam ciemnego muscovado)
300g mleka (niestety nie przelałam do miarki, więc znam tylko wagę, ale używam mleka 0%, więc pewnie waży niewiele więcej niż woda)
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1,5 łyżeczki aromatu waniliowego
2 białka
1. Mąkę + proszek do pieczenia + sól wsypujemy do miski i mieszamy
2. W osobnej misce mieszamy resztę składników
3. Dolewamy zawartość drugiej miski do mąki, proszku i soli, mieszamy aż będzie względnie jednolita, gęsta masa - nie mogą nam się za bardzo rozpływać po patelni (mąka 2000 nie jest gładka, więc masa też nie jest idealna)
4. Na bardzo małym ogniu, na mocno rozgrzanej patelni bez tłuszczu pieczemy placuszki aż nabiorą dość ciemnego koloru. Bardzo ważny jest mały ogień, żeby upiekły się też od środka, trzeba im dać chwilkę :) Jeden pancake jest z mniej-więcej dwóch łyżek stołowych masy. Pierwszy placek zawsze wychodzi troszkę gorszy, tak jak to bywa ze zwykłymi naleśnikami.

Dodatki dowolne, na słodko lub na słono, oczywiście wskazany syrop klonowy :)
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation