Kuchnia

Light

Kurczak curry z marchwią, cukinią i jajkiem

Porcja 417g 292 kcal
Porcja 100g 70 kcal

Przepis na 2 porcje - naczynka mają około 13 cm średnicy i 4 cm głębokości:


1 pierś z kurczaka (ok 250g)
2/3 łyżeczki curry
płaska łyżeczka ostrej papryki
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka bazylii
odrobina cynamonu
1 duża marchew
1 duży pomidor
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1/2 średniej cukinii
1 ząbek czosnku
1/3 typowej kuli mozzarelli (o obniżonej zawartości tłuszczu)
2 jajka
świeżo zmielony pieprz

Pierś z kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę i nacieramy solą, papryką, curry oraz bazylią, dodajemy też odrobinę cynamonu, choć jest to opcjonalny składnik, jeśli ktoś nie przepada.
Mięso wkładamy do lodówki na 2-3 godziny aby przeszło aromatem przypraw.

Przygotowanego kurczaka podsmażamy na patelni, a następnie dodajemy utartą marchew, przecier oraz pokrojonego w kostkę pomidora, całość dusimy pod przykryciem kilka minut, a następnie odparowujemy nadmiar wody z warzyw.

Cukinię ucieramy na dużych oczkach tarki, to samo w przypadku mozzarelli, całość łączymy w naczyniu wraz z wyciśniętym ząbkiem czosnku.

Do miseczek nakładamy zawartość patelni, a na nią warstwę cukinii, po czym na sam wierzch wbijamy jajko i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni 15-20 minut, zależnie od tego jaki poziom ścięcia żółtka preferujemy :-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation