Kuchnia

Light

Bajecznie prosta i smaczna truskawkowa przekąska, która konsystencją przypomina kisiel, a do tego zawiera tylko około 100 kcal - oto moja propozycja na dziś


Składniki:
- 200 g truskawek
- 350 ml wody
- 1 łyżki stołowe żelatyny (lub 2 - 3 łyżki stołowe agaru)
- stewia
- sok z cytryny

Przygotowanie:
Truskawki miksujemy w blenderze. W garnku gotujemy wodę, dodajemy stewię (ilość wedle uznania), żelatynę (jeśli używacie agaru, należy go wcześniej namoczyć w zimnej wodzie przez około 10 minut) i gotujemy do jej rozpuszczenia (zwykle około 2 minut, w przypadku agaru - około 5 minut). Zdejmujemy z ognia, dodajemy zmiksowane truskawki i sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy kilka świeżych, pokrojonych truskawek i przelewamy do dużego kieliszka. Pozostawiamy na około 60 minut do ostygnięcia.

Jeśli dodacie więcej żelatyny otrzymacie galaretkę, ja jednak wolę gęstą konsystencję przypominającą kisiel



Kaloryczność: 100 kcal
Białko: 12 g
Tłuszcz: 0 g
Węglowodany: 13 g
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation