Kuchnia

chleb

Chleb pszenny z ziarnami.
Składniki

2,5 szklanki mąki
niepełna szklanka mleka
2 dag drożdży
łyżka cukru
garść pestek słonecznika i dyni
łyżeczka mielonego siemienia lnianego
łyżeczka soli

Przygotuj zaczyn: wymieszaj drożdże, cukier, łyżkę mąki i 3 łyżki ciepłego mleka. Odstaw do wyrośnięcia na jakąś godzinę.

Z mąki usyp kopczyk z wgłębieniem po środku, dodaj sól w głębienie wlej ciepłe mleko. Dodaj pestki dyni i słonecznika. Wyrób ciasto, które następnie włóż do miseczki, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto uformuj w wałek i włóż do podłużnej formy na ciasto. Przez środek zrób podłużne nacięcie nożem. Posyp siemieniem lnianym, odstaw na 20 minut do wyrośnięcia. Piecz temperaturze 180 stopni przez 45 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation