Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

POMIDOROWA ZUPA KREM Z PAPRYKĄ

Składniki na 4 porcje:

1 kg pomidorów
6 dużych papryk
1,5 l bulionu warzywnego
oliwa z oliwek
śmietana kremówka
seler naciowy
3 ząbki czosnku
Świeża bazylia
Słodka papryka
papryczka chili

Sposób przygotowania

Zacznij od przygotowania wszystkich składników.
Paprykę oparz nad palnikiem (jeśli nie masz kuchenki gazowej możesz także opiec ją w piekarniku) i zdejmij skórkę.

Pomidory umyj, pokrój na ćwiartki, usuń nasiona. Seler umyj, posiekaj.

Czosnek obierz, posiekaj. Papryczkę chilli przekrój wzdłuż, usuń nasiona (to one w dużej mierze stanowią o ostrości), posiekaj.

Na patelni z grubym dnem rozgrzej oliwę. Zeszklij czosnek. Dodaj seler, chilli. Całość zalej bulionem. Gotuj do miękkości selera.

Następnie dodaj pomidory i paprykę. Kiedy całość się zagotuje, zmiksuj zupę na gładki krem. Odparuj do gęstości, jaka chcesz uzyskać. Podawaj z kleksem gęstej śmietany
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation