Kuchnia

pyszności

Składniki:
mąka [0.75 szklanki]
kakao [0.25 szklanki]
jajka [1 szt.]
cukier [0.75 szklanki]
soda oczyszczona [0.5 łyżeczki]
proszek do pieczenia [0.25 łyżeczki]
sól [0.25 łyżeczki]
maślanka lub jogurt naturalny [0.25 szklanki]
ciepła woda [0.25 szklanki]
olej [1.5 łyżki]
esencja waniliowa [1 łyżeczka]
nadzienie
wiórki kokosowe [0.5 szklanki]
białko z jajka [1 szt.]
cukier puder [0.25 szklanki]
Przygotowanie:
1. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni.
2. Przesiać mąkę z kakao, sodą, proszkiem do pieczenia, solą i dodać cukier.
3. Dodawać po kolei: jajko, ciepłą wodę, maślankę, olej, esencję waniliową i miksować ok. 3 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji.
4. Zrobić nadzienie: Ubić pianę z białka, pod koniec ubijania dodać cukier puder, na końcu wsypać wiórki i delikatnie wymieszać.
5. Do foremek wlewamy 1 łyżkę czekoladowego ciasta, na to nakładamy 1 łyżkę nadzienia i przykrywamy je łyżką ciasta. Całość ma wypełnić 3/4 foremki (nie więcej, bo babeczki urosną, gdy będzie za dużo masy, to po prostu nam wycieknie, ciasto jest rzadkie).
6. Pieczemy ok. 20-25 minut, do suchego patyczka.
7. Można zrobić polewę, np. rozpuszczając czekoladę w kąpieli wodnej z dodatkiem kremówki lub masła, ale to już każdy wg swoich preferencji:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation