Kuchnia

desery

Czekoladowo-orzechowa kostka z piankami

Składniki:

250 g dwukolorowych marshmallow (np. różowych i białych pianek ślazowych)
3/ 4 kubka suszonej żurawiny ( 100g)
4 łyżki wiórków kokosowych
60 g solonych pistacji (waga po obraniu z łupinek i twardej otoczki)
100 g orzechów nerkowca, macadamia lub mieszanki dowolnych orzechów
500 g białej czekolady
Forma i papier pergaminowy
Prostokątną ( 24x16cm) lub kwadratową ( 20x20 cm) formę wykładamy na dnie i po bokach papierem do pieczenia.

Pianki w zależności od wielkości dzielimy na dwie lub 4 części, oprószając miejsce cięć cukrem pudrem. W dużej misce łączymy pianki, żurawinę, orzechy i wiórki.

Czekoladę łamiemy na drobne kawałki i rozpuszczamy na parze.Kiedy czekolada uzyska gładką konsystencję wlewamy ją do pianek i energicznie mieszamy, by obkleiła wszystkie składniki.

Gotowa masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Z grubsza wygładzamy wierzch, nakładamy arkusz papieru pergaminowego i staramy się dociskać równomiernie masę. Świetnie się sprawdza dopasowana wymiarami do formy deseczka lub książka. Wstawiamy na dwie godziny do lodówki po czym kroimy ciepłym nożem na dowolne porcje. Przechowujemy w zamykanym naczyniu pamiętając by zjeść je w ciągu dwóch tygodni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation